Bibliotekens roll i ett mångkulturellt samhälle

Möten kan bidra till bättre förståelse och bygga broar mellan olika kulturer. Forskaren Pirjo Lahdenperä framhäver betydelsen av bibliotek i konstruerandet av en interkulturell gemenskap.

– Mötesplatsfunktionen är viktig för bibliotek. Här tror jag att det digitala aldrig kan ersätta det fysiska mötet. Interkulturalism handlar om att det är berikande att mötas. Det ger nya synsätt och skapar en djupare förståelse. Ett digitalt möte kan möjligen komplettera. Men det är en annan form av kommunikation som inte når lika djupt, säger Pirjo Lahdenperä, professor i pedagogik på Mälardalens Högskola.

Hon har bakgrund som skolpsykolog, men har också jobbat som lärarutbildare, fortbildare och som forskare i pedagogik på Södertörns högskola. Pirjo Lahdenperä har även varit verskam som forskningsledare vid centrum för interkulturell skolforsning på Mångkulturellt centrum i Botkyrka. Interkulturalism har löpt som en röd tråd genom hennes akademiska karriär.

Fria vyer

Naturligtvis kretsar mycket av hennes forskning kring skolvärlden. Men hon ser samtidigt ett stort behov av samverkan mellan olika samhällsområden, inte minst mellan skola och bibliotek, för att frågan om interkulturalism ska få fotfäste. Utöver behovet av samarbete framhäver Pirjo Lahdenperä bibliotekens roll, som en kravlös mötesplats.

– Jag menar att alla kulturyttringar har en viktig roll att när det gäller att skapa förståelse och ett möte med andra perspektiv. Interkulturalitet är att leva sig in i någon annans värld. Konst, poesi och litteratur kan vidga vyerna och här har biblioteken en vikting funktion genom att skapa intresse. Det är dessutom en fri institution. Du kan komma dit utan att ha en anledning. I skolan måste du vara elev eller förälder, på högskolan ska du vara antagen. Men på biblioteket kommer du in och behöver inte betala. Det är få ställen i samhället som är så fria, säger hon.

Bry sig om den andre

Det talas om biblioteken som en lågintensiv mötesplats, där människor kan mötas över olika gränser. Gränser som kan vara både sociala och kulturella i någon mening. Själva mötet är en central del i skapandet av interkulturell gemenskap och en ökad förståelse för det som kan kännas främmande.

– Det är viktigt för att lära sig om varandra och förebygga fördomar. Vi människor har alltid en tendens att konstruera den där ”andre”, vagabonden eller främlingen, som någon vi inte behöver bry oss om. Interkultaritet kan bidra till att skapa ett gemensamt ”vi”. Det är viktigt för att dagens samhälle ska fungera, säger Pirjo Lahdenperä.

Fredrik Swedemyr

Tillbaka

Lämna en kommentar